Warning: Use of undefined constant id - assumed 'id' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/eneronor/public_html/porscheannonser.se/nyhet.php on line 15

En porschenyhet


Ska Porsche byta till fyrhjulsdrift från Haldex?

Nyhetsbild

En del rykten gör gällande att Porsche är på väg att överge sin egenutvecklade viscolamellkoppling för att istället använda svenska Haldex fyrhjulsdrift. Det som fått Porsche att svänga över sägs vara den nya, elektroniskt styrda diffbromsen.
Ännu så länge är det bara ett rykte från våra kolleger på finska WorldCarFans men det kan mycket väl vara riktigt. I en artikel hävdar WorldCarFans att Porsche ska överge sitt internt utvecklade system för fyrhjulsdrift och istället använda komponenter från svenska Haldex. Eftersom Porsche vintertestar i norra Finland, Ivalo, är det kanske en uppgift som råkat halka iväg efter en öl eller två i baren?
Porsches egenutvecklade viscokoppling för att koppla in framhjulen har den stora fördelen att den är relativt lätt. Alla andra system på marknaden har adderat mer vikt och det är något som Porsche inte vill ha på sina fyrhjulsdrivna modeller.
Men det som sägs ha vunnit över Porsche är möjligheten som Haldex erbjuder med sin nya "eLSD", elektroniskt styrd differentialbroms. Diffbromsen kan adderas till Haldex senaste generation påhängsfyrhjulsdrift och den utnyttjar på ett smart sätt det befintliga hydraulsystemet för styrningen.

Bild 2

Vi har beskrivit eLSD från Haldex förut och första applikationen inom bilindustrin är Saab 9-3 Aero XWD, "Black Turbo" kallad. Med den elektroniska styrningen av diffbromsen går det på ett mycket snabbt och exakt sätt att styra kraften mellan de drivande hjulen. Förutom att leta grepp innebär det att oönskade beteende kan minskas (understyrning) och stabiliteten förbättras.
Haldex används av i stort sett hela VAG-koncernen på de modeller som har tvärställd motor samt, inte att förglömma, Bugatti Veyron. Dock är det ingen modell där - ännu - som tagit steget att använda den elektroniska diffbromsen.

Mikael

porscheannonser.se


Fler Porschenyheter

Nyhet

Porsche i Midnattssolsrallyt
Foto: Bengt Lundberg, Midnattssolsrallyt 2006