Warning: Use of undefined constant id - assumed 'id' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/eneronor/public_html/porscheannonser.se/nyhet.php on line 15

En porschenyhet


Porsche-chef plockar ut rekordlön

Nyhetsbild

Wendelin Wiedeking är en av industrins mest välbetalda chefer. Förra årets lön uppgår till cirka 600 miljoner kronor. Wiedeking försvarar dock sin lön med att Porsche går mycket bra och de som bidragit till resultatet också ska ha del av vinsten.
Bästa stället att vara bilarbetare på är Porsche, det har vi berättat om förut. Inklusive semesterpengar och en extra julbonus betalar Porsche sina anställda motsvarande 13,7 månadslöner per år. Det här året får alla anställda hos Porsche dessutom en extra bonus på 5.200 euro - nästan 50.000 kronor.
Men den bonusen är ändå småpotatis jämfört med vad Porsche-chefen Wendelin Wiedeking plockar ut i årslön. Nya uppgifter från Financial Times pekar på att Wiedekings arvode som ordförande ligger i nivån 60 till 70 miljoner euro, alltså 570 - 660 miljoner kronor. En hög lön som faktiskt är större än resten av de sammanlagda lönerna till övriga medlemmar i styrelsen.
Den sammanlagda lönen till styrelsemedlemmarna uppgick till 113 miljoner euro, alltså svindlande en miljard kronor plus lite växelpengar! Den högst betalda styrelsemedlemmen, förutom Wiedeking, är chefen för Deutsche Bank - Josef Ackermann - som får ett styrelsearvode på 120 miljoner kronor från Porsche.

Bild 2

Med en sådan lönenivå är Wiedeking en av de högst betalda cheferna inom tillverkningsindustrin, något som han dock inte har svårt att motivera:
- Jag anser att företaget går bra och då är det rimligt att de som bidragit till resultatet också får en del av vinsten.
Räkenskapsåret 2006/2007 är på alla sätt ett rekordår för Porsche. Omsättningen ökade från 2,1 miljard euro till nästan 6 miljarder euro, mycket på grund av gynnsamma aktiekurser (VW-aktien har gått upp kraftigt, där Porsche äger 30 procent) och enskilda försäljningar. Aktieutdelningen ökade i motsvarande grad och gick upp med 145 procent. Den höga aktiekursen har återigen blivit ett problem och styrelsen föreslår därför att man för andra gången delar upp varje aktie i tio nya.
Porsche har förberett sig mot den låga dollarkursen med försäkringar som sträcker sig ända fram till 2013. För flertalet andra biltillverkare är situationen inte lika bra och den låga dollarkursen gör det mindre lönsamt att exportera europatillverkade bilar till USA, en mycket viktig marknad för Porsche liksom de flesta andra biltillverkare. Porsches finanschef Holger Härter tror inte att botten är nådd ännu och förutspår att dollarn kan sjunka till en nivå som är 1,6:1 i förhållande till euron.

Mikael

porscheannonser.se


Fler Porschenyheter

Nyhet

Porsche i Midnattssolsrallyt
Foto: Bengt Lundberg, Midnattssolsrallyt 2006