Warning: Use of undefined constant id - assumed 'id' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/eneronor/public_html/porscheannonser.se/nyhet.php on line 15

En porschenyhet


Porsche utmanar Audi

Nyhetsbild

I USA har Porsche och Audi haft en stenhård batalj i sportvagnsserien ALMS - trots att de tävlar i olika klasser. Porsche har vunnit sju race i rad, inklusive söndagens lopp i Bowmanville, Kanada. Nu har Porsche beslutat sig för att även tävla i Europa med RS Spyder och ge Audi en match - om de törs!
Sportvagnsracing är en motorsport som kan bli ganska rörig eftersom det tävlas i olika klasser med ganska likartade bilar i två parallella mästerskap. Dessutom tillkommer 24-timmarsracet i Le Mans en gång om året då man kör enligt arrangören ACO:s regler - som inte är riktigt exakt likadana som i övriga serier.
I Nordamerika tävlar man i sportvagnsserien "American Le Mans Series, ALMS". Det är här som till exempel Audi valt att tävla med sin R10 TDI, som visat sig vara så framgångsrik på Le Mans. Peugeot har istället valt att tävla i Le Mans Series i Europa med sin 908 och det var först på Le Mans som man möttes i år och kunde mäta sina krafter med Audi.

Bild 2

I USA har det dock inte gått lika lätt för Audi och man har gång på gång blivit slagna av Porsche RS Spyder, sju gånger i rad för att vara exakt. Extra pinsamt då Audi tävlar i "stora" klassen LMP1 som har 200 hk mer än Porsche RS Spyder som kör i "lilla" klassen LMP2.
Audi har klagat högljutt över att reglerna missgynnar "kungaklassen" LMP1 och vill ha ändringar som får klasserna att framstå som mera åtskilda. Porsche har inte brytt sig om den ursprungliga idén att LMP2 skulle vara en "amatörklass" utan har kört sin satsning på lika blodigt allvar - med professionella förare - som LMP1.
Nu ska Porsche tävla med sin RS Spyder även i Europa och det är holländska teamet Equipe Verschuurs som får förtroendet. Till nästa år höjs minimivikten på LMP2 med 50 kilo, från 775 till 825 kilo. Frågan är om det räcker för att Audi ska kunna få ett övertag, om man nu väljer att tävla i Europa eller fortsätta i USA. Equipe Verschuurs har i alla fall lovat att bara ha en professionell förare i teamet, med Le Mans 24-timmars som undantag då man har två proffs med.


Fler Porschenyheter

Nyhet

Porsche i Midnattssolsrallyt
Foto: Bengt Lundberg, Midnattssolsrallyt 2006