Warning: Use of undefined constant id - assumed 'id' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/eneronor/public_html/porscheannonser.se/nyhet.php on line 15

En porschenyhet


Flygande bilen

Nyhetsbild

PAL-V står för Personnel Air Vehicle, och det är just vad det är, en personlig luftfarkost. Den kan köras även som en bil, drivs av en bensin- eller dieselmotor och toppar 200 km/h.
Rotorbladen kan fällas ihop när fordonet används på landbacken, i luften fungerar den som en helikopter, den behöver alltså minimal yta för att starta och landa.
Seriöst
Det här låter ju som något hämtat ur en sience-fiction - rulle, men är faktiskt ett seriöst projekt som sedan sex år tillbaka drivs av John Bakkers företag PAL-V Europe BV, som får uppbackning av en rad investerare.
Bakker har lovat dem att ha en färdig farkost 2011, till ett pris av 100.000 euro.

Bild 2

Carver-bas
Fordonet bygger på Carver, en trehjulig korsning mellan bil och mc, med ett styrsystem som automatiskt sköter lutningen i kurvorna. PAL-V använder sig dessutom av ett gyroskopsystem som gör att om motorn stannar singlar farkosten sakta rakt mot marken med hjälp av rotorbladen istället för att störta.

Blir det verklighet?
Det låter kanske som om vi vet hur det funkar, men det gör vi inte riktigt. Och det är väl tveksamt om projektet någonsin blir verklighet. Du kan läsa mer genom att följa länken nedan kanske du blir övertygad.
Men visst är det en härlig framtidsvision! Tänk dig att slippa svära över köer, dåliga vägar, idiotiska medtrafikanter och allt annat man retar sig på när man sitter i sin bil!


Fler Porschenyheter

Nyhet

Porsche i Midnattssolsrallyt
Foto: Bengt Lundberg, Midnattssolsrallyt 2006