Warning: Use of undefined constant id - assumed 'id' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/eneronor/public_html/porscheannonser.se/nyhet.php on line 15

En porschenyhet


VW får ingen plats i Porsches ledning

Nyhetsbild

Även om Porsche köper majoriteten i VW-koncernen, får Volkswagen ingen representant i direktionen för det holdingbolag som då blir formell ägare av både Porsche och VW. Det förklarade Porsches finanschef Holger Härter på måndagen.Den 23 oktober ska EU:s högsta domstol besluta om den så kallade Volkswagen-lagen, som maximerar andelen röstberättigade aktier i Volkswagen AG till 20 procent per aktieägare. Allt talar för att lagen avvecklas.
När denna avveckling är faktum, kommer Porsche att öka sitt ägande från 31 till 51 procent i Volkswagen AG, som därmed blir ett dotterbolag till Porsche Automobil Holding.
I direktionen för detta paraplybolag sitter bara Porsches vd Wendelin Wiedeking och finanschefen Holger Härter.
Härter säger till branschtidningen Automobilwoche att "jag och Wiedeking tycker att denna lösning är bra som den är". Därmed utesluter holdingbolagets ledning att någon representant för Volkswagen väljs in i bolagets ledning.
Härter har dock sagt att styrelsen för holdingbolaget kan besluta om en ändring i sammansättningen av direktionen, men detta motsägs av andra källor inom Porsche, enligt Automobilwoche. "Det är inte aktuellt att göra ändringar i ledingen för holdingbolaget", säger källorna.

Bild 2

Volkswagen AG:s företagsnämnd med Bernd Osterloh i spetsen har under förra veckan kritiserat sammansättningen av styrelsen för holdingbolaget, som består av tolv personer, varav hälften representerar aktieägarna och andra hälften de anställda.
Enligt Porsche ska de anställda från respektive VW och Porsche ha tre representanter var i styrelsen, vilket Osterloh har överklagat hos den lokala arbetsdomstolen i Stuttgart.
Han har också i ett brev till samtliga anställda i VW-koncernen förklarat företagsnämndens syn på saken: Porsche har 12.000 anställda medan VW-koncernen har 324.000 anställda. Om Porsche köper in sig till 51 procent i VW AG kommer Porsches anställda i holdingbolagets styrelse att ha samma röstetal som VW:s, och det kan inte vara rimligt, skriver Osterloh. Han får medhåll av Christian Wulff, delstatspresident i Niedersachsen, som är nästa största aktieägare i VW. Wulff sa i förra veckan till en lokaltidning i Hannover: "Jag värderar Porsches vd Wendelin Wiedeking högt, men jag tycker att han ibland missbedömer värdet av samarbetet med facket."
Wulff fortsätter: "Företagsnämnden (hos VW) vill försäkra sig om de anställdas inflytande i holdingbolagets styrelse om Porsche ökar sitt ägande till 51 procent eller mer, och det har jag största förståelse för."

Uwe Hück, de anställdas representant hos Porsche, tycker att Osterloh beter sig som en groggy boxare.

Irritationen i det verbala bråket steg när ordföranden för Porsches företagsnämnd, Uwe Hück, gick till personligt angrepp på Bernd Osterloh och kallade honom "en groggy och okontrollerad boxare", sedan Osterloh anklagat Porsches ledning för att ha lurat Volkswagens anställda.
Hück har själv varit thaiboxare.
Bernd Osterloh betonar i brevet till de VW-anställda att företagsnämnden inte i stort sett har något emot att Porsche tar majoriteten i VW, men att de anställdas rättigheter måste klargöras.
Porschebossen Wiedeking har tidigare dragit på sig ogillande, sedan han uttalat sig om medbestämmanderätten inom VW som en "helig ko" - vilket har tolkats som att han inte skulle ha något emot att slakta den.
Ytterligare friktion mellan VW och Porsche, redan innan Porsche tagit ledningen, gäller en eventuell VW-fabrik i USA, vilken förordats bland annat av ledningen för Volkswagen of America.
Porsches finanschef Härter anser att det inte behövs någon USA-fabrik,. "VW har redan en fabrik i Mexiko. Så länge den inte arbetar med full kapacitet ser jag ingen vits med att bygga ytterligare en fabrik där borta."

Mikael
porscheannonser.se


Fler Porschenyheter

Nyhet

Porsche i Midnattssolsrallyt
Foto: Bengt Lundberg, Midnattssolsrallyt 2006