Warning: Use of undefined constant id - assumed 'id' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/eneronor/public_html/porscheannonser.se/nyhet.php on line 15

En porschenyhet


Porschebygget klart

Nyhetsbild

Tyska supertrimmarna 9ff har byggt det första exemplaret av den Porsche som de säger ska bli världens snabbaste bil. Koenigsegg CCR har kört 388 km/h och har det officiella världsrekordet för gatbilar. Enligt Bugatti har deras Veyron klockats för 407. Det spelar ingen roll för 9ff - deras GT9 ska slå båda!
9ff i Dortmund är kända för att ha tagit fram ett antal mycket snabba modifierade Porsche 911. 2004 nådde de till exempel 372 km/h med en trimmad Porsche Turbo, och senare körde de en GT3 med 840 hästar i 388 km/h. 9ff har också rekordet för världens snabbaste cabriolet, 381 km/h med en 997.
Mittmotor
Men för att kunna bygga världens snabbaste bil krävs tyngre tag. Utgångsmaterialet är fortfarande Porsche, men man har övergett aktersnurran till förmån för mittmotor.
Karossen kommer från 911 GT3, men har förlängts 30 centimeter och taket har sänkts med 12 centimeter för att nå maximala nedåtkrafter i höga farter.

Bild 2


Nästan 1.000 hk
Vikten hålls nere med hjälp av lätta material, och för chassikonstruktionen samarbetar 9ff med välkända H&R.
Boxersexan på 4,2 liter är uppskrämd till hårresande 987 hk/7.850 rpm. Vridmomentet anges till 974 Nm/5.970 rpm. 0-100 km/h ska diskas av på 3,2 sekunder, enligt 9ff.
Världsrekordförsöket ska äga rum på italienska Nardo-banan, för övrigt samma som Koenigsegg använde när de satte det officiella världsrekordet med företagets testförare Loris Bicocchi vid ratten.

Inte rak
Nardo är en ovalbana, i princip en enda lång kurva, som inte brukar innebära att man når lika hög fart som på Volkswagens testbana Ehra-Lessien. Där finns en nio kilometer lång raksträcka, det var där Bugatti Veyron ska ha nått över 400 km/h.
Världsrekordförsöket ska prelimnärt ske i höst, efter bilsalongen i Frankfurt.

Serietillverkning
GT9 kommer att tillverkas i 20 exemplar, priset är satt till 476.000 euro (4,4 miljoner kronor), och en bil är redan beställd. Den ska levereras till en man i Mellanöstern - under förutsättning att världsrekordet slås, annars blir det ingen affär.

Källa: 9ff


Fler Porschenyheter

Nyhet

Porsche i Midnattssolsrallyt
Foto: Bengt Lundberg, Midnattssolsrallyt 2006