Warning: Use of undefined constant id - assumed 'id' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/eneronor/public_html/porscheannonser.se/nyhet.php on line 15

En porschenyhet


Porsches VW-bud avvisades

Nyhetsbild

Som väntat var det inte speciellt många av Volkswagens aktieägare som nappade på Porsches bud på hela företaget. Det var heller inte Porsches avsikt att ta över hela Volkswagen. Just nu nöjer man sig med en röstandel på 31 procent.
Enligt tysk lag måste ett företag som förvärvat mer än 30 procent av ett annat företag göra ett bud till aktieägarna där man erbjuder sig att köpa upp alla aktier. Tidigare i år ökade Porsche sin ägarandel i Volkswagen över 30-procentgränsen och var alltså tvungna att lägga ett bud på hela VW.

Bild 2

För att möjliggöra budet fick Porsche säkra banktillgångar på 35 miljarder euro men de pengarna behövde inte användas då aktieägarna som väntat avvisade budet. Porsche hade hoppats på att EG-domstolen skulle ogiltigförklara den gamla företagslagen men man blev alltså tvungna att lägga ett högst pliktskyldigt bud.
Med en röstandel på 31 procent är Porsche den största ägaren i Volkswagen och så länge som man kan behålla de anställdas styrelserepresentanter på sin sida, med hjälp av ordförande Ferdinand Piëchs goda kontakter, så har man stora möjligheter att få igenom sina beslut. Men hur Porsche ser på sitt framtida ägande är höljt i dunkel. En knut som återstår att lösa upp är hur samgåendet mellan lastbilstillverkarna MAN och Scania ska genomföras.

Källa AMS


Fler Porschenyheter

Nyhet

Porsche i Midnattssolsrallyt
Foto: Bengt Lundberg, Midnattssolsrallyt 2006