Warning: Use of undefined constant id - assumed 'id' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/eneronor/public_html/porscheannonser.se/nyhet.php on line 15

En porschenyhet


Porsche ökar ägandet i VW - marknaden tror på bud

Nyhetsbild

Volkswagens aktie steg kraftigt på torsdagen på grund av rykten om att storägaren Porsche är på väg att lägga ett bud på samtliga aktier i den tyska biljätten.

VW-aktien nådde sin högsta nivå på åtta år på onsdagen när Porsche meddelade att bolaget har ökat sin ägarandel till 27,4 procent. Sportbilstillverkaren planerar också en nyemission på 8 miljarder euro för att kunna öka innehavet ytterligare till högst 29,9 procent.

Om Porsche skulle går över 30 procent utlöses budplikt, vilket innebär att bolaget då måste lägga ett bud på samtliga aktier.

Bild 2

Porsche vill ha ett stort innehav i VW för att försäkra sig om att bolagens strategiska samarbete fortsätter. Det är i alla fall den officiella förklaringen. Men på marknaden surrar rykten om att Porsche, som kontrolleras av VW-ordföranden Ferdinand Piech med familj, egentligen vill ta över Volkswagen. Annars är det svårt att förstå vitsen med att öka innehavet, anser analytiker i Frankfurt.

"Vi tror att det här kan förebåda ett bud från bolaget på Volkswagen, vilket uppfyller Ferdinand Piechs uppenbara önskan att få kontroll över bolaget innan en regel slopas som hindrar aktieägare att få mer än 20 procent av rösterna", skriver Stephen Cheetham, analytiker på mäklarfirman Sanford Bernstein, i ett kundbrev.

mikael
porscheannonser.se


Fler Porschenyheter

Nyhet

Porsche i Midnattssolsrallyt
Foto: Bengt Lundberg, Midnattssolsrallyt 2006