Warning: Use of undefined constant id - assumed 'id' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/eneronor/public_html/porscheannonser.se/nyhet.php on line 15

En porschenyhet


Snart är nya fartkamerorna igång

Nyhetsbild

I början på juni börjar polisen använda de 700 nya fartkamerorna som just nu håller på att placeras ut. Men alla kommer inte att vara igång hela tiden. Istället satsar polisen på övervakning vid de tillfällen då man anser att det behövs bäst. Ändå kommer nästan 10 gånger så många som idag att få böter för fortkörning när de nya kamerorna är igång.

Just nu sätter Vägverket upp den nya sortens fartkameror med en takt av 100 i månaden. De tas i bruk i början av juni, och vid det laget kommer ungefär 300 kameror att tas i drift.
Vid slutet av året ska alla 700 vara utplacerade, men alla kommer inte att vara igång hela tiden. Då skulle helt enkelt för mycket information samlas hos den nya övervakningscentralen i Kiruna.
- Vi tänker använda kamerorna då det är mest motiverat för att främja trafiksäkerheten, säger Anneli Bergström Söder, enhetschef på Rikspolisstyrelsen, till Bilsport.se. Faktorer som styr är väder, trafiksituation och tid på dygnet. Vid stora helger görs också en särskild bedömning.

Kopplade till Kiruna
Den gamla sortens fartkameror övervakades manuellt från de lokala polisdistrikten, som tvingades åka och hämta filmerna. De nya kamerorna är digitala och direktkopplade till Kiruna, där 50 personer så småningom ska arbeta med att granska materialet och bötfälla fartsyndare.
Hittills har polisen satt fast ungefär 24.000 fortkörare per år. Med de nya kamerorna räknar man med nästan det tiodubbla, eller 200.000 per år.

Bild 2

Mer trafiksäkerhetsjobb
- Kamerorna ska styras centralt, från Kiruna, men i samråd med lokala polisdistrikt och Vägverket. Det faktum att vi inte behöver tömma kamerorna lokalt gör att vi får mer resurser till att jobba med trafiksäkerhet, och det är det primära, säger Anneli Bergström Söder.

Start i juni
De kameror vi nu ser nyuppsatta längs vägarna är ännu inte i drift.
- Vi håller som bäst på att rekrytera personal till enheten i Kiruna. I början av juni börjar vi använda kamerorna, slutar Anneli Bergström Söder.

Bild 1: Gamla modellen av kameraskåp, Bild 2 : Nya modellen.

Källa: Vägverket / Bilsport


Fler Porschenyheter

Nyhet

Porsche i Midnattssolsrallyt
Foto: Bengt Lundberg, Midnattssolsrallyt 2006