Warning: Use of undefined constant id - assumed 'id' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/eneronor/public_html/porscheannonser.se/nyhet.php on line 15

En porschenyhet


Carl Rydquist kör nya Porsche 911 Carrera 4S

Nyhetsbild

Efter att ingående ha testat Porsche Center Göteborgs nya Porsche 911 Carrera S och 911 Carrera Cabriolet har jag varit helt såld på nya 997-modellen. I numera traditionell anda lanserar Porsche också en fyrhjulsdriven variant av 911 och det är värstingmodellen jag sätter på prov denna gång, Carrera 4S. Efter testerna av tvåhjulsdrivna Carrera S och Carrera Cabriolet går 4S en mycket tuff match till mötes, förväntningarna är höga.

Nya fyrhjulsdrivna Porsche 911 finns precis som de andra 911:orna i vanligt Carrera-utförande, men även som sportvariant, Carrera 4S. 4S har tekniskt sett många likheter med den tvåhjulsdrivna systerbilen Carrera S, motorn är en vattenkyld 355-hästars boxersexa på 3,8-liter med ett vridmoment på 400 Nm, och bilen finns att köpa med både sexväxlad manuell växellåda eller tiptronic-låda. Carrera 4S är givetvis försedd med det aktiva stötdämparsystemet PASM, Porsche Active Suspension Management, som kan ställas in i sportläge när det är dags för lite action. Särskilt intressant är tuningen på PASM, systemet har en extrem spännvidd och överträffar i sitt hårdaste läge till och med GT3:ans dämparsättning. Positivt är också att PASM agerar dynamiskt även med komfortsättning inställd, vilket innebär att en plötslig aktiv manöver inte kräver aktivering av sportläget för att bli mer kontrollerad, utan anpassningen sker direkt genom avkänning av bilens och rattens rörelser – både roligt och viktigt när föraren spontant möter en rolig kurva eller behöver göra en akut undanmanöver.
Till 997 finns även ett sportavgassystem som tillval där man med en knapptryckning på instrumentpanelen kan öppna upp avgasportarna ytterligare, resultatet blir en helt annat ton från motorn i alla register. Signifikant kännetecken för nya fyrhjulsdrivna 911 är den ökade spårvidden och karossbredden bak. Hela 44 mm bredare kaross över bakhjulen syns, maffigt!
Från minsta reglage till utseende utstrålar Carrera 4S en enormt solid känsla. Fyrhjulsdriften då? Jo, kraften doseras via en viskolamellkoppling och ger mellan 5 – 40 % till framhjulen beroende på körsituation, något som ger en fantastisk acceleration ut ur kurvor där den tvåhjulsdrivna hade kämpat med fäste. Särskilt tydligt märks detta vid lite halare underlag. I övrigt är 911 Carrera 4 och 4S utrustade med det avancerade antisladdsystemet PSM som standard. PSM kan stängas av, men övervakar alltid bilen passivt för att vid hård inbromsning kunna stötta upp om bilen skulle börjar bete sig instabilt. Mycket väl genomtänkt. Listpriset är 931.000:- utan extrautrustning.
Grym teknik
Fyrhjulsdriften är fullständigt omärklig. Bara i situationer då man vet att bilen egentligen borde börja spinna vilt med bakhjulen, till exempel ut ur tvära kurvor på blöt bana inser man att den accelererar lite för bra, lite för enkelt. Annars stjäl den extra drivningen i princip ingenting vare sig gällande prestanda eller förbrukning. Upp till 160 km/h är bilen lika snabb som tvåhjulsdrivna Carrera S, förbrukningen ökar från 0,84 till 0,85 liter/mil (landsväg), i toppfart tappar man oviktiga 5 km/h ner till 288 km/h och i elasticitet 80-120 km/h tappar man bara från 6,1 till 6,2 sek. Bilen är 55 kg tyngre än den tvåhjulsdrivna varianten och det är verkligen inte mycket i sammanhanget. Bredare kaross bidrar ju lite till vikten, det är alltså inte bara tekniken som väger. 4S har samma uppfällbara bakvinge som övriga modeller och bromsarna utgörs av fyrkolvsok med hålborrade skivor från Brembo runtom. Bromsarna räcker för racetempo på bana utan mattning, men vill man uppleva det mest extrema kan Porsche montera keramikbromsar på bilen. 19-tumshjulen är standard (finns som tillval på vanliga Carrera 4) och fälgarna är samma som på Carrera S, men däckdimensionen bak har ökat med 10 mm, troligen främst för att matcha det bredare bakpartiet, belastningen på bakhjulen minskar annars generellt tack vare fyrhjulsdriften.
Exteriör och interiör
Den ökade bredden bak har jag redan omnämnt. Innan ögat har vant sig känns det nästan för ”fett”, men ju mer jag lever med bilen, desto mer uppskattar jag det. Det för tankarna till den legendariska supersportbilen Porsche 959 och rimmar helt enkelt perfekt med bilens enorma kraft, den extra ljudupplevelse som det nya sportavgassystemet erbjuder och den ökade stabilitetskänslan som den bredare spårvidden medför. Interiören känns igen från övriga 997-modeller, diskret och sober kvalitet, med ytterst fin detaljkvalitet. Sittställningen är utmärkt och jag måste upprepa mig från tidigare test, man känner sig lika hemma vare sig man är iklädd kostym, jeans eller racingoverall!
Testexemplaret var även utrustat med Sports Chronograph, ett måste för pryltoken eller den som vill köra på bana någon gång. Själva urverket är mycket snyggt infällt på instrumentbrädan och ger en sportig känsla, bara den är värd det extra krysset i tillvalslistan! Själva tidtagningen styr föraren via färddatorn och förutom att mäta upp och lagra banor i minnet är det även möjligt att ta t ex mellantider. Övriga funktioner som navigation och stereo är i paritet med resten av bilen, av högsta klass. Testbilen var extrautrustad med en tung surroundstereo från Bose, tyvärr kunde jag inte testa den fullt ut då någon före mig stoppat in en skiva upp och ner, osis när man ska åka långt och vill ha med egen musik. Småland bjöd dock på bättre musikkanaler på radion än jag är van vid, så det i kombination med motorsång ekande mellan ståtliga granar löste problemet. Vägljudet från bakdäcken är annars det enda minuset jag upplever som förare på långtur, till stor del beror det på 19-tummarna, men bilen blir både snabbare och mer distinkt att köra med dem, en svår kompromiss (standard på S-modellerna, finns som tillval på Carrera).

Bild 2

Motor, bromsar och styrning
3,8-litersmotorn lämnar ingen besviken, kraften är alltid tillgänglig och motorsången är magnifik. Skulle man ändå inte vara nöjd med ljudet tar man till sportläget på avgassystemet, som förare blir det till slut en vana att trycka in knappen så fort man skall accelerera för omkörning, ökad hastighetsgräns eller liknande; motorvrålet blir nämligen beroendeframkallande. För den uppmärksamhetstörstande ger motorn också ett ruggigt hungrigt och ruvande ljud vid exempelvis ”diskret” stadskörning. Ljudet synkar perfekt med bilen, det utstrålar kompakt kraft och kvalitet. På bana är motorn extremt snabb i responsen och körbarheten fantastisk med kraft långt ner i mellanregistret.
Testbilen var även utrustad med kortslagig växelförare och detta är den detalj jag skulle kryssa i absolut först på tillvalslistan, det ger en perfekt harmoni med tät stegning och distinkt koppling, vid varje växling. Detta tycker jag var helrätt även för vardagskörning och egentligen har jag lite svårt att förstå varför man inte installerat det som standard på S-modellerna. Känslan vid växlingar blir mycket rappare.
Bromsarna är på normalt Porsche-manér mycket gedigna. Värt att omnämna särskilt är ABS-tuningen på Carrera 4S, den är extremt bra och bilen är verkligen fullständigt på gränsen vid maxbroms. För föraren blir känslan en njutning vid högfartsbromsning när man närmar sig en skarp kurva, bilen tillåts ”glida” lite vilket gör att den kan siktas in lite på kurvan istället för som traditionell ABS kontrollera bilen lite för hårt.

Infarten till Gotland Ring sker på Nordkalks normalt sett dammiga vägar, men denna gång var det blött och söligt. Hade (o)turen att få oväntat möte av en gigantisk lastmaskin i 60-70 km/h. Känns konstigt att köra en dyrgrip som 911 Carrera 4S i en sån miljö, bilen skulle bli helt platt vid en kollision med en sådan gigant och tyvärr blir bilen väldigt nedsmutsad även om jag krypkör. Bolaget som äger racerbanan jobbar dock på att finansiera en bättre tillfartsväg och det måste nog till, jag skulle tänka både en och två gånger innan jag tog dit en bil som denna igen. Skymtar strax några flaggstänger sticka upp över en höjd mitt i kalkbrottet och så slutligen når jag målet med övningen, Gotland Ring. Det är nu det skall avgöras; är Carrera 4S en kul banbil eller är den för bra?

Jag börjar med att köra av den värsta smutsen från bilen ett par vändor i depån. Fler gäster på banan väntas under dagen, men just nu står hela banan till mitt eget förfogande. Bansträckningen är omväxlande och underhållande, snabba och långsamma kurvor avlöser varandra, jag dyker igenom kurvkombinationer, bilen hissar över krön, jag imponeras över bilens förmåga att hantera hårda högfartsbromsningar, accelerationen ur de tvära kurvorna är fenomenal, jag ger en kort bromsdutt och kastar in bilen i en snabb vänster och trampar upp till fullgas, bromsar och styr in bilen som svarar med enorm precision. Bilen beter sig mästerligt och med full kapacitet för denna allsidiga bana, en bana som sätter hela bilens och förarens körtekniska register på prov, utom möjligheten att testa bilens prestanda på ojämnheter, asfalten är nämligen slät och fin som ett vardagrumsgolv. Rullar in i depån för en första utvärdering av bana och bil, för att senare beta av bilens förmåga i olika situationer mer i detalj.
Testet fortsätter och till slut har jag svar på frågan. Banbeteendet är lite tudelat. Å ena sidan är bilen fruktansvärt snabb och kompetent vid blött och fuktigt underlag, men den är inte riktigt optimal på torr bana. Nu är det ju i och för sig en gatbil, men bilen är så bra att jämförelsen görs mot de race-Porschar jag har tävlat i, de flesta gatbilar har inte särskilt mycket att hämta i denna division ändå. Carrera 4S är klassiskt understyrd vid gaspådrag i blött underlag, men med lite justerat spårval och senare apex är den vrålsnabb ut ur kurvorna och bromsprestandan är fenomenal. Gamla racekollegor i sin GT3 Cup fick faktiskt skämmas tidvis, Carrera 4S är verkligen så snabb. När det torkar upp blir det däremot besvärligare att hålla jämförelsen intakt, pushar man bilen räcker däck och grundläggande chassisättning inte riktigt till, bakänden kastar lite för mycket vid hård ingång i kurvorna vilket gör att PSM går in och tar ner lite av farten. Går man in långsammare understyr det lite för mycket så fort man går på gasen. Stänger man istället av PSM blir resultatet att hastigheten i stort sett bara skrubbas bort och det sliter däck. Försöker man hålla kvar en lätt drift utan PSM övergår bilen ändå till lätt understyrning kring apex och det hela känns lite ”bökigt”. Bättre att köra bilen som den vill bli körd och då räcker Carrera 4S till ett enastående tempo på hala underlag samt mycket högt tempo vid torr bankörning, dock ej ”racetempo”. Till Carrera 4S försvar skall jag dock tillägga att Gotland Ring vid torrt väglag gynnar bilar med mycket hårda chassin, dvs racerbilar. På andra banor som av slitage och tidens tand fått diverse skavanker hade bilen känts mer hemma.
Summeringen av nya Carrera 4 (S) är både lätt och svår. Som helhet är bilen helt enkelt lite mer av allt jämfört med den tvåhjulsdrivna Carreran. Prestandaskillnaden är försumbar, bonusen med fyrhjulsdrift en klar lyx om man vill kunna använda bilen tryggt även på vintern. Stabilitet och framkomlighet är som dag och natt när man jämför fyrhjulsdrift och tvåhjulsdrift. Vill man däremot ha en kul bil och banracer enbart för sommarbruk blir beslutet något svårare, fyrhjulsdriften behövs inte riktigt då. Fast beroende på köpare behöver det inte alltid vara behov som styr, utan den bredare karossen, den ännu mer kompakta helhetskänslan och den något stabilare känslan på roliga kurviga landsvägar kan vara nog anledning att välja Carrera 4 (S) före Carrera. Bilen har också en ytterligare förstärkt användbarhetskänsla som inte riktigt går att ta på eller beskriva med ord. Kör och känn efter så förstår du! Min slutsats av nya Porsche 911 Carrera 4S är i alla fall att vill man ha den häftigaste Porsche 911 som finns att köpa idag utan att ta klivet till Turbo eller kompromisslösa GT3, behöver man absolut inte oroa sig för utebliven körglädje – Carrera 4S är vansinnigt snabb och den har allt. Och lite till.

Källa:Sportbilen


Fler Porschenyheter

Nyhet

Porsche i Midnattssolsrallyt
Foto: Bengt Lundberg, Midnattssolsrallyt 2006