Warning: Use of undefined constant id - assumed 'id' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/eneronor/public_html/porscheannonser.se/nyhet.php on line 15

En porschenyhet


Liga stjäl lyxbilar

Nyhetsbild

Länge ansåg försäkringsbolagen att nya bilar var omöjliga att stjäla om man inte hade tillgång till riktiga nycklar.
Men den verklighetsbeskrivningen stämmer inte längre. Nu använder tjuvar specialgjorda elkablage och kopplar förbi bilens ordinarie stöldskydd. Polisen känner också till fall där biltjuvarna ersätter bilens styrenhet med manipulerade styrenheter.
Under februari stals bland annat två BMW X5 och två Porsche Cayenne i Stockholm. Polisen misstänker att det handlar om ligor som använder sig av metoder för att koppla förbi stöldskyddet.
Efter stölden falskskyltas troligen bilarna med hjälp av stulna registreringsplåtar från liknande bilar.
Om biltjuvarna inte avslöjas går bilarna troligen på export österut. En stulen svensk lyxbil hittats nyligen i Vladivostok i Sibirien!
Den stulna bilen kräver att den nye brukaren håller sig borta från ärliga verkstäder eftersom man på verkstaden lätt ser att bilens ordinarie stöldskydd är manipulerat.

Man skall i sammanhanget notera att Ryssland är det land i världen som Porsche säljer mest bilar i från sina egna auktoriserade försäljningsställen, det finns en stor rik marknad där.

På Porsche är man förvånad men ändå inte helt överraskade.

Bild 2

– Det är mycket obehagligt att tjuvarna har den här kunskapsnivån. Samtidigt kan vi alla inse att den som verkligen vill stjäla en bil kommer att lyckas om han har tillräckliga resurser. Ingenting är omöjligt, säger Ola Nilsson, vd på Porsche Sverige.
Han lovar att Porsche kommer att agera.
– Vi informerar fabriken som kommer att vidta lämpliga åtgärder. Det gäller att ligga före tjuven, säger Ola Nilsson.
De nya stöldmetoderna kräver en mer specialicerad biltjuv, som planerar sitt brott. Dessa bilstölder är inte längre ett förstagångsbrott eller något tjuven gör för att ta sig någonstans. När det gäller nya bilar måste allt planeras. Tjuven måste se ut ”offret”, alltså bestämma sig för vilken bil som ska stjälas. Sedan stjäla en nummerskylt som hör till en liknande bil. Till slut låter han tillverka det specialkablage som gör att han kan stjäla bilen.
Svårigheterna gör att det lär dröja innan stölderna sprider sig till lägre prisklasser. Fortfarande kan man alltså betrakta sin nya bil som omöjlig att stjäla – om man håller reda på sina nycklar.
Men utvecklingen visar att det finns skäl att vara försiktig med var man parkerar en mer exklusiv bil. En gömd strömbrytare är heller aldrig fel, det stoppar upp även den mest avancerade biltjuv.

Källa: TV M.Stjerna


Fler Porschenyheter

Nyhet

Porsche i Midnattssolsrallyt
Foto: Bengt Lundberg, Midnattssolsrallyt 2006