Warning: Use of undefined constant id - assumed 'id' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/eneronor/public_html/porscheannonser.se/nyhet.php on line 15

En porschenyhet


Panamera planeras till 2009

Nyhetsbild

Styrelsen och ledningen för Dr. Ing. h.c. F. Porsche AG, Stuttgart, har nu gett ”grönt ljus” för utveckling och produktion av ytterligare en modellserie. Den nya bilen är en 4-sitsig och 4-dörrars Sport-Coupé i Premium-klassen, som kommer att tillverkas med ett antal olika motorvarianter. Den har frontmonterad motor och bakhjulsdrivning. Denna, efter 911, Boxster och Cayenne, fjärde modellserie från den Stuttgart-baserade tillverkaren, får namnet ”Panamera” – syftande på lång-racerloppet Carrera Panamericana – och kommer att introduceras på marknaden år 2009. Porsches totala investering för detta projekt, inklusive utvecklingsarbetet för den nya modellen, kommer att uppgå till drygt en miljard Euro, vilket företaget även denna gång avser att finansiera med egna medel.

”Panamera” kan komma att produceras i Leipzig, där också sport- terrängbilen Cayenne och högprestanda- bilen Carrera GT tillverkas. Detta kräver emellertid fortsatta detaljdiskussioner med Leipzig-fabriken, och dessa förhandlingar kommer styrelsen för Porsche AG och ledningen för Porsche Leipzig GmbH att föra med arbetstagarsidan. Denna lösning skulle kräva att en större tillbyggnad till den redan befintliga monteringshallen görs under åren 2006/2007. Om Leipzig-fabriken skulle få detta tillskott skulle det där medföra omkring 600 nya arbetstillfällen. I moderfabriken i Stuttgart-Zuffenhausen, där även motorerna för denna fjärde modellserie skall tillverkas, och i utvecklingscentret i Weissach tillkommer, under den tid projektet genomförs, ytterligare ca 400 nya arbetstillfällen.

Bild 2

Dr. Wendelin Wiedeking, styrelseordförande för Porsche AG säger: Vi har faktiskt tagit god tid på oss för att fatta detta beslut, men nu vet vi helt säkert att ”Panamera” passar in i Porsche-programmet, eftersom den har alla de för en sportvagn typiska ”generna”: Såväl när det gäller prestanda, design och kör-/vägegenskaper kommer den att fullt ut uppfylla Porsches högt ställda krav. Med denna Sport-Coupé kommer vi att kunna erbjuda våra kunder en mycket attraktiv bil i den exklusiva klassen.

Wiedeking meddelade att Porsche kommer att utveckla ”Panamera” helt i egen regi. ”Vi kommer i Weissach att utveckla en helt egen plattform för denna fjärde modellserie. Något gemensamt utvecklingsprojekt med annan biltillverkare är inte planerat, men för att säkerställa lönsamheten för denna nya modellserie kommer vi att arbeta närmare och intensivare än tidigare med ett antal utvalda systemleverantörer”. Enligt Porsche-chefen kommer den tyska andelen av förädlingsvärdet att utgöra ca 70 procent. Liksom för närvarande är fallet för 911, Boxster och Cayenne kommer därmed också ”Panamera” att bära kvalitetssigillet ´Made in Germany´.

Källa: Porsche


Fler Porschenyheter

Nyhet

Porsche i Midnattssolsrallyt
Foto: Bengt Lundberg, Midnattssolsrallyt 2006