Warning: Use of undefined constant id - assumed 'id' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/eneronor/public_html/porscheannonser.se/nyhet.php on line 15

En porschenyhet


Porsche Cayman S - sportcoupé med ny boxermotor

Nyhetsbild

Från den 25 november 2005 kommer Porsche att utöka sitt modellprogram med nya Cayman S. Denna tvåsitsiga sportbil är baserad på Boxster-modellen och får en nyutvecklad, 6-cylindrig boxermotor, som ur en cylindervolym på 3,4 l utvecklar en effekt på 295 hk.

Detta drivaggregat imponerar med sin höga och konstanta dragkraft, framför allt i låg- och mellanvarvsregistret. Bilen får en topphastighet på 275 km/h, och mittmotorn med manuell växellåda accelererar sportbilen från 0 till 100 km/h på 5,4 sekunder.

Tack vare Porsche-systemet VarioCam Plus för variabel inställning av insugningsventilerna och variabla ventillyft ger motorn ett vridmoment på 340 Newton-meter, som står till förfogande mellan 4 400 och 6 000 varv per minut. VarioCam Plus har hittills varit förbehållet ”11-modellerna“. För kraftöverföringen svarar en från Boxster S känd men för Cayman S vidareutvecklad, 6-växlad manuell växellåda, med korta växelspaksrörelser och precisa växellägen. Bilen kan, för den som så önskar, alternativt utrustas med den välkända, 5-växlade automatväxellådan Tiptronic S, som kan växlas mycket sportigt med vippströmbrytare i rattekrarna. Tiptronic S-växellådan har anpassats speciellt för denna Sportcoupé, och den har samtidigt fått en ny, elektrohydraulisk styrning.

Redan vid en första anblick känns Cayman S lätt igen som en Porsche sportbil. Men samtidigt skiljer den sig, med sin självständiga design, tydligt från Boxster- och 911 Carrera-modellerna. Den nya fronten präglas av de ovala huvudstrålkastarna och de väl synliga luftintagen.

Dimstrålkastarna är inbyggda i luftintagen fram och understryker Porsches aktuella designfilosofi. Vindrutans låga överkant och den speciella takkonturen framhäver frontens självständiga och dynamiska utseende .

Bild 2

Coupé-linjens nya form, med den långa hjulbasen, det flackt sluttande bakpartiet och sidorutorna, som harmonierar med tröskelpartiets dynamiska form, resulterar i en för Cayman S typisk silhuett. Den stora bakluckan, tillsammans med de kraftigt svängda skärmarna och den automatiskt manövrerade bakspoilern, präglar utseendet hos bilens bakparti. Mitt under detta sitter de dubbla avgasrören med sin typiska och markanta design. Bakluckan öppnar ”stort” för att underlätta i- och urlastning av det 260 l stora bagagerummet. Tillsamman med det främre bagagerummet på 150 l och ett flertal andra förvaringsmöjligheter innebär detta att denna tvåsitsiga bil också kan ”skryta” med ett stort praktiskt värde.

Aluminiumchassiet med sin stora spårvidd understryker det sportiga/dynamiska utseendet hos bilen, som i serieutförandet utrustas med 18-tums hjul. Tillsammans med Porsche Stability Management (PSM), som också ingår i serieutrustningen, är chassit normgivande när det gäller vägegenskaper och aktiv säkerhet. Som tillval kan bilen också utrustas med Porsche Active Suspension Management (PASM). Med detta system har bilen en 10 mm sänkt kaross, och fjädringens dämpning anpassas automatiskt till den rådande körsituationen. Med en knapp på mittkonsolen kan föraren välja mellan Normal- och Sport-program

Grundpriset i Europa för Cayman S är 50 300 Euro. I Tyskland kommer bilen (inklusive mervärdesskatt och landsspecifika krav) att kosta 58.529 Euro.

Källa: Porsche


Fler Porschenyheter

Nyhet

Porsche i Midnattssolsrallyt
Foto: Bengt Lundberg, Midnattssolsrallyt 2006